Handleiding voor duiveltjestrainers in voetbal

Waarom brengen we een handleiding voor duiveltjestrainers uit?

1160707812

Sinds een 4-tal jaren geven we een aantal keren per jaar een opleiding voor duiveltjestrainers, meestal op het einde van de competitie of bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. Tijdens zo’n dagopleiding spenderen we 6-7 uren enkel en alleen aan de duiveltjes = de allerjongste en beginnende voetballertjes… in Nederland ook wel F-jes genoemd. Er zijn bij mijn weten slechts weinig opleidingsmogelijkheden waar men zoveel tijd spendeert aan diegenen die het ( misschien wel ) het meest verdienen. Jaarlijks zijn er een massa kinderen die starten met voetballen, na het afgelopen WK in Brazilië is de instroom van beginnende voetballertjes enorm toegenomen ( er zijn zelfs clubs die het aantal nieuwe leden niet meer aankan en een ledenstop moeten toepassen ) en elk jaar opnieuw moeten de clubs op zoek naar nieuwe trainers voor deze kinderen. Het is voor deze clubs geen eenvoudige opdracht om kwalitatieve duiveltjestrainers te vinden, laat staan ze intern op te leiden. De meeste trainers zijn er eerder ‘ingerold’ als familielid of als helpende hand met een pak goede intenties. Elk jaar opnieuw worden honderden duiveltjesploegen begeleid door onervaren trainers met goede intenties, en die vaak de nodige skills en visie ontbreken om er een succesverhaal van te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we het aanwezige potentieel nog niet eens voor de helft benutten en dat er op die manier veel talent, inspanning en tijd verloren gaat. Omdat niet elke duiveltjestrainer aanwezig kan zijn op onze opleidingsdag hebben we in de loop van 2014 hard gewerkt aan een digitale handleiding voor duiveltjestrainers, een krachtige ondersteuning voor de honderden vrijwillige duiveltjestrainers die zich wekelijks inzetten om jonge spelertjes zich te laten ontwikkelen in de sport waar ze zo gek van zijn : voetbal.

Meer weten over de quick feet trainer

Inhoud van de handleiding voor duiveltjestrainers?

Over voetbal kunnen we jaren discussiëren : wat werkt wel en wat niet? Wat is de beste manier om op te leiden? Welke aanpak zorgt voor de beste resultaten op latere leeftijd? Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn dat er nooit 1 antwoord zal zijn en dat voetbal nog steeds sterk evalueert. Kijk daarbij maar naar de verbetering van de accommodaties, de ontwikkeling van de kunstgrasvelden, de talentdetectie op zeer jonge leeftijd… tot over de landsgrenzen, het grote aanbod aan filmpjes en voorbeelden maar ook de verzakelijking van de sport ( denk daarbij maar aan de impact van voetbalmakelaars ). Bekijk de inhoud van onze handleiding niet als ‘de enige waarheid’ maar een idee met voorbeelden op basis van mijn meer dan 20-jarige ervaring als jeugdtrainer. In deze handleiding kan je vinden wat werkt voor mijn spelertjes en mezelf en waarom ik bepaalde keuzes maak. In mijn constante zoektocht naar efficiëntie ( ik ga ervan uit nog elk jaar progressie te kunnen maken ) zal ik andere keuzes maken dan anderen maar deze zijn weloverwogen en doordacht. Ik blijf ook niet blind voor het feit dat we slechts weinig trainingsmomenten hebben en dat we dienen te brainstormen over het creëren van meer (oefen)tijd. Bij de erg jonge kindjes kan het krachtig zijn om gemotiveerde ouders te betrekken bij hun opleiding, wat ik ook zoveel mogelijk doe! . Nadeel is dat diezelfde ouders, naarmate hun kinderen ouder worden, nadien terug wat meer afstand dienen te nemen omdat clubs ( en trainers ) dat niet meer toelaten. Onze handleiding telt een 40-tal pagina’s met tekst, aangevuld met een pak filmpjes met voorbeelden. Een deel van deze filmpjes zijn te bekijken in ‘slow-motion’, zodat jij als trainer de bewegingen makkelijker kan analyseren.

Deze handleiding geeft je als trainer een houvast en jaarplan, om die reden geven we onze opleidingsdagen meestal niet halfweg het seizoen. Dit digitale jaarplan zorgt ervoor dat je inhoud hebt om een gans jaar op een leerrijke manier rond te maken, en waarschijnlijk nog tijd tekort komt 😉 . Wij leggen de basis op technisch vlak, de oefenvormen kan je verder uitbreiden naar wens, verwacht je niet aan ingewikkelde combinatievormen die ( voor mij nog ) niet geschikt zijn voor deze jonge leeftijden. Denk wel mee in het geheel en pas aan waar nodig, breng progressie als alles vlot verloopt of vertraag als je merkt dat je te snel gaat voor je spelertjes.

Voor wie is deze handleiding voor duiveltjestrainers geschikt?

Elk jaar start een grote groep nieuwe duiveltjestrainers zonder een plan, zonder een idee waar te beginnen en via welk weg te vervolgen, laat staan waar te eindigen. Zit je, als trainer, in diezelfde situatie begrijp dan dat dit logisch is en dat je niet de enige bent. Zelfs met een rijke carrière als voetballer achter de rug zal je snel merken dat je van je periode als ‘senior’ niet erg veel kan gebruiken voor je duiveltjes. Waar start ik mijn eerste training? Waarvoor gebruik ik mijn wedstrijdopwarming? Wat leer ik ze eerst aan, wat daarna en waarom in die volgorde? Als je je eerste stappen zet als duiveltjestrainer zijn dit een paar vragen waar het antwoord misschien niet zo evident is. Onze handleiding is voor gemotiveerde en gedreven trainers die hun goede intenties kracht willen bijzetten in het begeleiden van hun spelertjes, voor trainers die structuur en visie willen integreren. Onze handleiding is niet alleen interessant voor de beginnende of zelfs ervaren trainer maar ook voor ouders of familie van beginnende voetballertjes en die er zelf mee aan de slag willen. In elke ploeg zijn er immers familieleden die tijd willen steken in de ontwikkeling van het jonge spelertje. Ben je club- of sportief verantwoordelijke dan kan je deze handleiding aanschaffen ter ondersteuning en opleiding van je trainers, en je kan er meteen meerdere mensen/trainers binnen je club mee bereiken. Wens je extra hulp of een hoognodige praktijksessie dan kan je me altijd contacteren ( info@beweginginpraktijk.be ) voor extra begeleiding bij je club. Het is ook een optie om meerdere clubs samen te brengen en in grotere groep te brainstormen hoe we met z’n allen het niveau van de duiveltjestrainingen kunnen opkrikken.

1091113_566211683415340_774796978_o

Maw. is deze handleiding erg gemakkelijk in huis te halen ( je ontvangt deze via mail ) en te doorlopen. Je spelertjes zullen je dankbaar zijn!

Volg ons ook op FB

 

Over act2prevent

Kinesitherapeut & personal trainer van opleiding, gek op persoonlijke ontwikkeling en sporten. Mijn passie is voetbal en andere balsporten. Hou van duiken en genieten van het leven. Sinds eind 2014 gestart met een eigen voetbalschool voor talentvolle spelertjes geboren in 2008 en later. Wij bieden met de voetbalschool extra trainingen aan tijdens 'vrije' momenten net als een complete 'interne' opleiding.
Dit bericht werd geplaatst in Opleiding voor voetbaltrainers en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s