Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal 2014’ : ook voor voetbalspelers (M/V) !

Functioneel Fitness Coach Voetbal 2013

Begin 2013 zijn we gestart met de 1ste editie ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ Recrea en Pro. De FFCV Recrea bestaat uit 1 dag opleiding en is uitermate geschikt voor trainers die actief zijn in de lagere afdelingen of het moeten stellen met beperkte(re) middelen. De FFCV Pro richt zich op de ambitieuzere ( ook medisch ) begeleider die de lat erg hoog legt en/of er op een professionele manier mee aan de slag wil. Deze Pro versie bestaat uit 8 dagen en wordt uitgebreid met extra opleidingsdagen. We vragen immers van onze deelnemers een zekere ‘drive’ naar een levenslang bijscholen om top te worden/zijn in deze materie. In 2014 bestaat de opleiding FFCV- Pro uit minstens 10 dagen.

Sinds de ontwikkeling van oa. de lichaamsscreening staan we immers nog voor een aantal boeiende uitdagingen in het begeleiden van letsels en het fit houden van onze voetballers ( en andere sporters ). We kunnen er immers niet naast kijken dat, ondanks de ontwikkeling van een aantal nieuwe technieken ( stabilisatietraining, core-training, … ) het aantal voetballetsels niet echt afneemt, integendeel. Tot op alle niveaus worden de resultaten, en daarmee ook de toekomst van trainers en spelers, mee bepaald door de fitheid ( of het ontbreken ervan ) van de spelers.

Bekijk hier de deelnemers ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal Pro 2013’

Onze FFCV Pro, editie 2013 met de belofte-spelers van Lommel Utd, ontbrekend op de foto : Bjorn Poels

Onze FFCV Pro, editie 2013 met de belofte-spelers van Lommel Utd, ontbrekend op de foto : Bjorn Poels

Functioneel Fitness Coach Voetbal 2014 !

Onze nieuwste editie ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ start nog eind dit jaar, nl. op 21/12/2013, net als eerder in Januari op het terrein van KFC Herent. We kunnen in de voormiddag opnieuw rekenen op de medewerking van Dhr. Luk Bosmans ( Sport en Medisch Centrum Nottebohm ) die zijn visie brengt op de uithoudingsprikkels van de voetballers. In de namiddag gaan we dieper in op de huidige krachtmethodes binnen het voetbal en leggen we uit hoe we meer efficiëntie kunnen brengen in de fitnesstrainingen van voetballers. De inzichten die we brengen zijn erg vernieuwend en staan vaak haaks op de oefeningen die voetballers heden doen, maar zijn heel logisch en makkelijk toepasbaar.

Nottebohm_logo

Wat is functioneel?

‘Functioneel’ trainen is een sjiek woord geworden, en wordt her en der gebruikt buiten zijn context ( soms zelfs misbruikt ). Getuige zijn de vele filmpjes en foto’s die je online kan vinden met oefeningen, gebruik makende van allerlei aantrekkelijke en vreemde materialen. Sommigen vinden het trainen op een Bosu functioneel, anderen hangen de voetballers in de touwen of laten hun liggend oefenen op een fitbal. Elke oefening zal altijd wel ergens zijn nut hebben, maar het is erg belangrijk om vanuit de sportmedische wereld duidelijk te communiceren wat ‘functioneel’ is en wat niet. Doe je een algemene oefening met een bepaald doel voor ogen, noem het dan een algemene oefening, maar laten we niet alle oefeningen ‘functioneel’ te noemen als dat niet zo is, zo vermijden we veel verwarring en onduidelijkheid. De opgang van het functioneel trainen heeft alleen maar voordelen voor onze sporters, maar we hebben met z’n allen nog een hele weg af te leggen om het functioneel trainen ook efficiënt en doelgericht te maken. Zo bestaat er voor ons geen ‘functionele oefening’ maar wel een ‘functionele oefening voor …’ ( de activiteit mag je zelf invullen : voetbal, basketbal, lopen, … ). Wat dus functioneel is voor een voetballers is dus mogelijk helemaal niet functioneel voor een golfer of omgekeerd.

We zien in onze sportwereld dus vaak dezelfde oefeningen terugkomen bij verschillende sporten, terwijl de taak bij deze sportactiviteit vaak erg anders ligt. Je kan een wielrenner ook op een fitbal laten ‘crunchen’ en het functioneel noemen, maar de vraag is hoe deze oefening hem/haar gaat helpen om beter en blessurevrij te fietsen?

Functioneel voor voetbal? Voor een andere sport?

Functioneel voor voetbal? Voor een andere sport?

Functioneel trainen … voor voetbal !

Als we dus onze voetballers beter willen maken, fit houden of hun lichaam willen helpen om beter te herstellen kunnen ‘functionele oefeningen voor voetbal’ erg nuttig zijn. De vraag kan hier zijn: Wat is functioneel voor voetbal? En waarom? Veel begeleiders en sporters volgen blindelings een aantal voorgekauwde oefeningen, zoals de ‘planking’ die destijds werd gepromoot door FIFA11+, en die nog wekelijks aan bod komt bij voetballers en andere sporters. Tenzij je wil voetballen als een plank ( je wordt wat je traint ! ) of je voordelen ziet van grondoefeningen om een betere voetballer te worden, lijkt ons dit alvast geen functionele oefening, integendeel. Over het nut van zulke plankjes kunnen we discussiëren, en zoals eerder gezegd zal elke oefening wel ergens zijn nut hebben maar we vinden het nuttiger om oefeningen aan te bieden die herkenbaar zijn voor het lichaam tijdens het voetballen. Makes sense?

Functioneel voor voetbal? Voor een andere sport?

Functioneel voor voetbal? Voor een andere sport?

Hoe ontwikkel je een efficiënt oefenprogramma voor voetballers? Laten we starten bij de taak : Wat moet je doen bij het voetballen? Hoe moet je dat doen? In welke posities kom je tijdens het voetballen? Wat zijn de onverwachte handelingen tijdens het voetballen? De antwoorden op deze gerichte vragen brengen je een heel eind korter bij het functioneel trainen voor voetbal. Dit vraagt wat denkwerk, maar het resultaat ziet… en voelt zoveel voetballistischer aan.

Vorm jezelf tot een atleet !

We verbazen ons nog wekelijk, met alle respect, over de beperkte kennis die voetballers ( en alle sporters ) hebben over hun eigen lichaam, over trainingsmethodes, voeding, hartslagmeting, … Hoe kan je, als recreatief of professioneel atleet, jezelf trainen als je niet beschikt over de nodige kennis?

‘Daar heb ik mijn trainer voor !’

Hopelijk kan je beschikken over een hoogopgeleide trainer maar die lopen niet erg dik, en wat doe je als je trainer niet in de buurt is? Of wat als je een blessure hebt en niet kan beschikken over een hersteltrainer? Of wat in het tussenseizoen? Er zijn toch wekelijks wel wat voetballers die met goede intenties de fitness induiken om bij te trainen, wat doen ze en waarom? Gaat het hun helpen of niet?

We vinden het daarom erg belangrijk om ook voetballers en voetbalsters op te leiden in een materie die erg belangrijk voor hun kan zijn. Inzichten en kostbare technieken in blessurepreventie en krachttraining voor voetbal die het verdere verloop van hun carrière in positieve zin kan beïnvloeden !

We willen kennis delen … die een invloed heeft op de motivatie van de spelers want geloof me, als je weet hoe je gericht kan werken zal je het met veel meer plezier doen dan dat je naar de gym moet om een saai en onlogisch krachtschema te volgen. FUNctioneel !

Opleiding Functioneel Fitness Coach Voetbal 2014 : dus ook voor voetballers en voetbalsters !

We krijgen wekelijks vragen vanuit de voetbalwereld naar een schema dat werkt. Jammer genoeg ligt efficiëntie en doelgerichtheid een pak moeilijker dan wat cijfertjes op een papier. Als voetballer een opleiding genieten in deze materie vraag meteen een aantal uren tijd en individuele begeleiding, en niet iedereen heeft de kans om met een personal trainer te werken die het ‘functioneel trainen in voetbal’ begrijpt en beheerst. Om die reden richten we ons tijdens de opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal 2014’ niet langer alleen op de gedreven en ambitieuze trainer maar ook op de nog actieve speler of speelster.

Geef jezelf dus een voorsprong op anderen, verhoog je kennis en motivatie en neem deel aan onze opleiding van zaterdag 21/12/2013. De inzichten en vaardigheden die je op 1 dag ontwikkelt kan je heel je voetbalcarrière, op welk niveau dan ook, toepassen.

We kijken uit naar je deelname !

Voetbal DVD : Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit

Over act2prevent

Kinesitherapeut & personal trainer van opleiding, gek op persoonlijke ontwikkeling en sporten. Mijn passie is voetbal en andere balsporten. Hou van duiken en genieten van het leven. Sinds eind 2014 gestart met een eigen voetbalschool voor talentvolle spelertjes geboren in 2008 en later. Wij bieden met de voetbalschool extra trainingen aan tijdens 'vrije' momenten net als een complete 'interne' opleiding.
Dit bericht werd geplaatst in Functionele training, Opleiding voor personal trainers, kinesitherapeuten, Opleiding voor voetbaltrainers, Persoonlijke ontwikkeling voor voetballers en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s