Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’

Waarom?

We hoeven ons niet ver te verplaatsen naar de bakermat van het voetbal ( UK ) om te weten te komen of ze daar ‘fitness coaches’ hebben om hun voetballers te begeleiden? Het is niet enkel de vraag ‘of’ maar … ‘hoeveel’ specialisten ze hebben om hun 1ste elftal, reserven en zelfs hun jeugdspelers te begeleiden op fysiek vlak. Het gaat hier meestal om een team van een tiental mensen die specialist zijn op hun domein, en de voetbaltrainers bijstaan in het begeleiden van de spelers. In België bestaat de ‘functioneel fitness coach’ in het voetbal niet eens, en is het zoeken naar specifieke opleidingen om je, als trainer of begeleider je erin te specialiseren. Op dit moment is het ( in de hogere afdelingen ) meestal de T2 of T3 of de clubkiné die er zich mee bezig houdt. Feit is dat, op enkele uitzonderingen na, geen van beide een expert is in het voetbalgericht fitnessen en dat we nood hebben aan mensen die de kloof tussen het voetballen en de fysieke voorbereiding ervan binnen de fitness kan dichten. Om die reden willen we tegemoet komen aan de trainers en begeleiders die zich verder willen specialiseren in het voetbalspecifiek fitnessen en willen meedenken in deze topic. We zien al een langzame ontwikkeling van het functioneel trainen binnen het voetbal, wat een erg goede zaak is voor onze spelers, maar zijn ervan overtuigd dat het nog veel beter en gerichter kan, en daar ligt onze uitdaging !

Functioneel oefenprogramma … voor wat?

Functioneel Trainen … voor wat?

Zo komen er in de fitness waar ik train regelmatig spelers binnen van een Belgische eersteklasser, die een ‘functioneel oefenprogramma’ uitvoeren. Leuk om te zien dat het gebruik van de vaste krachttoestellen stilaan tot het verleden hoort, en dat men al meer beweging en creativiteit in de oefeningen brengt. Laat me even een oefening beschrijven die ik de spelers heb zien doen en dan kan je zelf oordelen wat de link is met voetbal.

Materiaal : Bosu en halter

Uitgangshouding : zijlig met elleboog gesteund op de BOSU

Oefening : bovenste been opwaarts heffen en houden, ondertussen met de gestrekte ‘vrije’ arm ( + halter ) een voor-achterwaartse zwaaibeweging maken.

Beoordeling van de speler : Leuk en lastig !

Nu, als ik met 100 mensen naar deze oefening sta te kijken, en ik vraag die 100 mensen voor welke sport deze atleet aan het trainen is, hoeveel zullen er ‘voetbal’ antwoorden?

En hoeveel mensen kunnen antwoorden voor ‘welke sport’ deze oefening dan nuttig is?

We appreciëren dus geweldig de vooruitgang die men binnen deze club al gemaakt heeft, maar je begrijpt vast wel dat er nog verbetering inzit. Functioneel trainen is niet met een Bosu of fitball trainen, maar is gericht trainen in functie van ( in dit geval ) je sport. De vraag is dus steeds : functioneel trainen voor wat?

Ben je mee in het verhaal, en denk je dat je een toegevoegde waarde kan hebben in deze topic? Dan denk ik dat onze opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ voor jou een uitstekend leermoment kan zijn. We starten bij de basis en leggen de lat erg hoog, met als doel op een uitstekend eindproduct uit te komen waar elke deelnemer zijn inbreng in heeft.

Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ : Wat?

Een nieuwe en unieke opleiding van Act2Prevent die is opgebouwd in verschillende trapjes van moeilijkheidsgraad en die tegemoet komt aan ‘de vragen op fysiek vlak’ waarmee een voetbaltrainer of begeleider mee zit. Zo is het best mogelijk dat de begrippen weerstandstraining, lactisch systeem, functionele anatomie,  ed. voor jou niet duidelijk zijn en dat je het voor eens en altijd wil onthouden. Topics zoals blessurepreventie, functionele krachttraining maar ook voeding en de conditionele voorbereiding komen aan bod. Daarnaast hechten we veel belang aan het ‘scholen van de sporter’, ‘de persoonlijke ontwikkeling van de voetballer’. We zijn ervan overtuigd dat een atleet zelf de nodige kennis dient te hebben over zijn fysieke ontwikkeling en voorbereiding, al is het maar om efficiënt te kunnen trainen als hij/zij er alleen voor staat. Als trainers de details niet beheersen, kunnen ze het de spelers niet leren en zitten we in een vicieuze cirkel. Deze cirkel doorbreken vraagt een groot engagement en professionele ingesteldheid van onze deelnemers. We stemmen de belangrijkste trainingsmethodes en visies af op de voetbalsport en brengen deze in de praktijk. We vragen dus de nodige interactie en actieve deelname aan de praktijksessies, het gaat uiteindelijk om het veldwerk !

Door de opleiding op te splitsen in meerdere trainingsdagen kan de deelnemer zelf kiezen hoe diep deze in de materie wenst te gaan. Op die manier hopen we te kunnen voldoen aan de wensen van deelnemers van alle voetbal- en begeleidingniveaus en kan je zelf beslissen of je voor recreatief of professioneel begeleiden gaat. De laatste trainingsdagen zijn uitermate geschikt voor deelnemers die ‘professioneel’ aan het werk willen gaan of reeds in een professionele omgeving werken. De cursus wordt opgesplitst in FCV – Recrea ( enkel op 05/01/2013 ) en FCV – PRO ( 7 dagen extra na 05/01/2013 )

Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ : Voor wie?

Fitness Coach Voetbal

Begeleiders en voetbaltrainers van alle niveaus

Kinesitherapeuten, hersteltrainers, physical coaches

Personal trainers die zich wensen te specialiseren in voetbal

Moest het, op basis van de inhoud, niet duidelijk voor je zijn welke opleidingsdagen het meest voor je geschikt zijn, neem zeker met ons contact op info@act2prevent.com , we helpen je graag verder met je keuze.

Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ : Inhoud?

Onze inhoud en de invulling ervan is klaar, en we brengen met Ben Cormack een ‘gastspreker’ uit het buitenland ( kennis van het Engels is noodzakelijk ). Dit om je een unieke opbouw te kunnen voorleggen. Er is in het voetbal de laatste tijd veel vraag naar oa. een screening-systeem ter blessurepreventie en we zouden graag al ‘een eerste voorzet trappen’ in functie van die vraag.  Op 25-26/5/2013 komt dus Ben Cormack over vanuit de UK. Hij brengt dan de cursus ‘The movement based assessment for football program’, die deel zal uitmaken van ‘Functioneel FCV – PRO’. Deze 2-daagse opleiding is uitzonderlijk ook ‘open- toegankelijk’ voor kandidaten die niet hebben ingeschreven voor de volledige opleiding.

Ben Cormack is the founder of Cor-Kinetic. He is a world-renowned educator, researcher and international presenter/speaker. Ben has been involved with elite sports and rehabilitation for over a decade.
He has taught and mentored many trainers, physiotherapists and osteopaths in the functional approach to movement, training and rehabilitation. Ben has presented across the globe both independently and conference based. He continues to do this on an ongoing basis through the education arm of Cor-kinetic.
Ben uses cutting edge assessment and training techniques based around his principles derived from his extensive education and his global experience.
Ben has studied with Gary Gray and Dr David Tiberio at the Gray Institute in the US. He is a graduate of their GIFT program. He also is a regular contributor to the global leader in fitness education website, PTon the Net. He has written numerous research articles and audio presentations on a wide range of subjects.
He has helped both professional athletes and members of the public back to full fitness to achieve their ultimate goals from the depths of debilitating problems.
Ben Cormack has worked with various Premiership football clubs, title winning professional boxers and elite endurance athletes amongst a host of different sporting disciplines.

The movement based assessment for football program is a comprehensive course providing the participant with all the skills needed to successfully assess, rehabilitate and train the footballer in a functionally authentic way. 

The course has been hosted at various premiership clubs and has been attended by participants from Chelsea FC, Manchester city FC, Aston Villa FC, Fulham FC, Sunderland FC, Newcastle FC, Middlesbrough FC and Rangers FC. This will be a unique opportunity to attend this course outside of the UK and is the first time this will have been done.

We kijken alvast uit naar zijn komst !

 Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ : Voordeel voor jou?

Heb je voordien al een opleiding genoten maar was het niet echt duidelijk, dan is dit de gelegenheid om duidelijkheid te krijgen.

Kies je ervoor om onze volledige opleiding te volgen, dan brengen we je op de hoogte van … en in contact met de meest up-to-date ontwikkelingen, informatie en experten ter zake.

Maak deel uit van een team van mensen met dezelfde ambities en doelstellingen, en wordt een belangrijke schakel in het delen van efficiënte en voetbalgerichte trainingsmethodes met de voetballers.

Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’ : Locatie, data en prijzen

klik hier voor de volledige inhoud

We starten met ‘FCV – Recrea’ op 05/01/2013 op de terreinen van KFC Herent en de opleiding loopt tot  juni 2013, met de meeste dagen in mei 2013.

Wij mogen rekenen op de medewerking van

Over act2prevent

Kinesitherapeut & personal trainer van opleiding, gek op persoonlijke ontwikkeling en sporten. Mijn passie is voetbal en andere balsporten. Hou van duiken en genieten van het leven. Sinds eind 2014 gestart met een eigen voetbalschool voor talentvolle spelertjes geboren in 2008 en later. Wij bieden met de voetbalschool extra trainingen aan tijdens 'vrije' momenten net als een complete 'interne' opleiding.
Dit bericht werd geplaatst in Functionele training, Opleiding voor personal trainers, kinesitherapeuten, Opleiding voor voetbaltrainers, Persoonlijke ontwikkeling voor voetballers en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Opleiding ‘Functioneel Fitness Coach Voetbal’

 1. Lijkt me intressant ben benieuwd of het te doen zou voor me.

 2. Van Moerkercke Dave zegt:

  Hallo , kan u me op de hoogte houden aub . Mvg Dave

 3. Taco Brouwer zegt:

  Wanneer er meer info is dan hoor ik het graag.
  Groet,
  Taco Brouwer

 4. Bjorn zegt:

  Interesse is er! Wim, wat stel je voor dat ik volg?

  • act2prevent zegt:

   Hoi Bjorn, je kan starten met de opleiding op 1/11, dan heb je al een idee ‘hoe’ we onze inhoud brengen. Van daaruit kan je kiezen of je voor FCV-Recrea of de PRO-versie gaat. De inhoud van 05/01/2013 ligt vast, die van de FCV-PRO neemt hooguit nog een 10-tal dagen in beslag en zal tegen half oktober gecommuniceerd worden. Je keuze hangt af van je persoonlijke ambities en engagement. Groeten, Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s